Partnereink

aspotec

Aspotec Sporttechnik

Balázs tenisziskola

Balázs tenisziskola

Kvadrum építész Kft.

Kvadrum építész Kft.

Ulti Clocks content
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

Az Állam által finanszírozott általános gyermek- és ifjúsági baleset-biztosítás

2011-06-02 10:10:20

Magyarországon 3 éves korától 18 éves koráig minden gyermek balesetbiztosításban részesül, de a szülők többsége nem tud róla!

Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy a Magyar Állam nevében a Magyar Köztársaság Pénzügyminisztere szerződést kötött az Allianz Hungária Biztosítóval annak érdekében, hogy az általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosításról szóló 119/2003. sz. Kormányrendeletnek megfelelően biztosított korosztály tagjai a 3. életévük betöltésének napjától 18. életévük betöltésének napjáig államilag finanszírozott biztosítási védelemben részesüljenek.

Az általános balesetbiztosítási szolgáltatás automatikusan jár, független az óvodától, iskolától, nincs szükség semmilyen szerződéskötésre.

cikk01 

Ez a biztosítási forma 2003. augusztus 31.-óta van érvénybe, eddig több százmillió forintot vettek fel az együttbiztosításban résztvevő biztosítók.

A általános gyermek és ifjúsági biztosítás a nap 24 órájában érvényes, otthon, az utcán, az iskolában, kirándulás közben, nyaraláskor, bel- és külföldön bekövetkezett balesetekre egyaránt.

Ha szülők nem ismerik, vagy nem veszik igénybe az Állam által finanszírozott balesetbiztosítást, akkor ez az állami támogatás a biztosítónál marad, pedig sajnálatos tény, hogy sok a gyermek baleset, pl. a közlekedési balesetek 21%-át 18 év alatti gyerekek szenvedik el!

A biztosítás részletei az Allianz Magyarország honlapján is megtalálhatók:

A biztosító szolgáltatása minden magyar állampolgárságú (3 – 18 év) gyermek részére:

Biztosítási kockázat megnevezése

Szolgáltatás mértéke

Csonttörés

3.000.- Ft biztosítási összeg

Maradandó egészségkárosodás (rokkantság)

- amennyiben a rokkantság foka 1-9 %

3.000.- Ft

- amennyiben a rokkantság foka 10-29 %

50.000.- Ft

- amennyiben a rokkantság foka 30-100 %

300.000.- Ft biztosítási összegnek a rokkantság fokával megegyező százaléka

Baleseti halál

200.000.- Ft biztosítási összeg

Gyermekének balesetét bejelentheti, ill. a kárrendezéssel kapcsolatban további információkhoz juthat telefonos ügyfélszolgálaton, a 06-40-421-421-es (országosan helyi díjszabással hívható) kékszámon!

Telefonos ügyfélszolgálat hétfőtől péntekig, reggel 8-tól este 18 óráig áll rendelkezésére. Az interaktív hangmenüben az 1-es gomb megnyomása - biztosító választása - után, a kárbejelentést a főmenü 6-os gombjával érheti el.

Külföldről a +361-237-2372-es telefonszámon érheti el telefonos ügyfélszolgálatunkat.

Szülői panaszok

Szülők jelezték, hogy az óvodák, iskolák egy része arra kötelezi őket, hogy fizessenek be évi 500-10 000 forint összegű balesetbiztosítási díjat, mivel a magasabb összegű befizetés esetén megemelkedik az általános biztosítás kifizetésre kerülő biztosítási összege. Ez nem igaz! Ez félrevezető ügynöki magatartás. Az általános gyermek és ifjúsági biztosítást nem lehet kiegészíteni, sem többszörözni.

Ha a szülők kifizetnek valamilyen csoportos gyermek vagy tanulói biztosítást az óvodában, iskolában vagy kollégiumban, akkor két egymástól független biztosításuk van, vagyis egy sajnálatos baleset után kétszer vehetik fel a biztosítási összeget.

Az általános gyermek és ifjúsági biztosítás kifizetései

A biztosítási esemény bekövetkezése esetén a biztosító az fent olvasható meghatározott mértékű szolgáltatást teljesíti.

A baleset: a biztosított akaratától független, olyan hirtelen fellépő külső behatás melynek következtében a biztosított a baleset megtörténtétől számított egy éven belül meghal, vagy két éven belül az e mellékletben meghatározott állandó egészségkárosodást vagy múlékony sérülést (csonttörést) szenved.

Jelen feltételek szempontjából sajnálatos balesetnek minősülnek a gyermekbénulás, kullancscsípés következtében kialakuló agyburok- vagy/és agyvelőgyulladás, veszettség, valamint tetanuszfertőzés is.

Tanuló-biztosítások

Az általános baleset-biztosítás díja a Magyar Államot terheli, és azt szerződésben meghatározott módon fizeti meg a biztosítónak.

Ugyanakkor a Groupama  létrehozott egy speciális tanuló-biztosítást, amely minden gondozó-, nevelő- és oktató intézményben megköthető. Ha az oktatási intézményben tanulói, biztosítást is kötnek a szülők, akkor az óvoda, iskola, kollégium kötelessége elmondani, hogy ezután a gyermeknek két balesetbiztosítása van, és kártérítési igényét mind a két biztosítási formában adja be.

Részletek ezen biztosítással kapcsolatosan itt olvashatók.

A hiánytalanul kitöltött szolgáltatási igénybejelentő mellé mind a két esetben csatolni kell az első orvosi ellátás és a feltételekben meghatározott további dokumentumok másolatát is.

Még egyszer felhívjuk a figyelmét arra, hogy az államilag finanszírozott általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítás kárrendezése 2007. január 1-től csak az Allianz Hungária Biztosítónál történik.

Szülői vélemények

A szülők többsége nem tudja, hogy az állam fizeti ki a biztosítási díjat helyettük.

Csonttörésnél az elérhető 3000 forint nem éri meg az utánjárást, a kifizetőhelyre történő utazás időigényes és költséges.

Megalázó nagyságrendű a baleseti gyermekhalál esetén fizetendő biztosítási összeg.

Azért nem propagálják a szülők között az általános gyermek és ifjúsági biztosítást, mert a biztosítónak üzleti érdeke, hogy minél kevesebb legyen a kifizetés, hiszen a megmaradt összeget nem kell visszafizetni az államnak.

Szülők panaszolják azt is, hogy óvodai, iskolai baleset esetén lebeszélik őket a biztosítás esemény bejelentéséről, illetve a biztosítási összeg felvételéről, hogy ne rontsák az intézmény baleseti statisztikáját.

Magyarországi Szülő Országos Egyesülete

Civil Hírügynökség

Forrás: Polgár Infó

Helyesbítve: 2011.08.16. Picibaba.hu